Screen House (Eco Residential) by Hannan Khair
2013 - 2014, Platinum A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
The inspiration came about by studying the site, the sun movement, the neigbouring house. After collating all the information, we work out the possilibilities to solving each issues, like the house not being well litted, poor cross ventillation, Circulation space are not well planned and organised
Creativity
The existing house was dark and poor cross ventilation. Therefore we propose a new concept to have large windows, but at the same time filtering the heat from the sun. The stairs acts as an airwell with a skylight and ventilation vents.Thus improving the air circulation in the house keeping it constantly cool. The screen on the external facade not only acts as shade from the sun but also giving privacy for the user as the neighbouring houses are built closely to each other.
Design Challenges
Hannan Khair did not encounter any design challenges while designing the award winning Screen House Eco Residential.
Production Technology
From an engineering point of view, the Screen House Eco Residential by Hannan Khair is a good example of a highly-developed project.
       
     
©2001-2016 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.