Mangrove (Installation) by Guilherme Torres
2014 - 2015, Platinum A' Arts, Crafts and Ready-Made Design Award Winner
Inspiration
"...Torres’s jumping-off point was the 2014 arrival in Brazil of Swarovski’s Waterschool, a project that teaches children about water conservation. Water is a key component in the manufacture of Swarovski’s crystals, but Torres didn’t want to make obvious references to it. Instead, his research – and a certain amount of free association – led him to the idea of the roots of the mangrove tree (“mangue” in Portuguese) and their forests, which are an important part of Brazil’s aquatic ecosystem. How to present this image? As Torres explains it: “I had a kind of epiphany at the start of the project. I needed a kind of matrix. What are the components of Swarovski crystals? I started to connect the dots, which led to the Voronoi diagram.” PILAR VILADAS
Creativity
"Esigned by the Brazilian architect Guilherme Torres for Swarovski Crystal Palace, the instalation is a big Voronoi diagram, which describes the division of spaces into cells with corresponding focal points, combined with the mangrove-root imagery, leding Torres and his team to design angled structures of acrylic tubes that are filled with amber-colored Swarovski crystals and illuminated from within by LEDs. These “root” structures, which Torres wanted to look “as if they were made of crystals,” are set into shallow pools of water, against a backdrop of projections of an Amazonian sunset, accompanied by a soundtrack that, for Torres, “even sounds like crystals.” There is no obvious or overt reference to nature, he explains, and he didn’t want to design an architectural installation. “It’s an experimental installation,” he says. “This is a look inside my brain” ". PILAR VILADAS
Design Challenges
The main challange was to show on a artistic installation the importance of water and the environment, communicating this through a contemporary language. All this inside a contest with another architects.
Production Technology
An idea to conceive the structure has come to our mind: an acrylic tube filled with crystals bits that are actually remains of other pieces that have been lapidated. We wanted to use this specific material because it establishes a direct relationship to sustainability and recycling. The joints that put structures together were made of wood in which the acrylic tubes will be fit in. this made the assembling and execution easier and incredibly interesting. In order to integrate the element of water to the project, we have created a wide water-mirror occupying the area of the whole exhibition (6 x 10 meters). It is only 5 cm deep, and the bottom was filled with amber colored swarovski crystals. An asymmetric runway was suggested as a path through the crystal mangrove and was made of rustic demolition wood. From inside the water body, the mangrove structures were rise as a tectonic element. To complete the artistic and sensorial aspects of this project, we also wanted to associate an interactive sound and light elements in order to provide visitors with an immersive experience. Walls between spaces received led panels that emulate a full day in the Amazon forest, from dawn to dusk.
       
     
©2001-2016 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.